Skruer er ikke bare skruer. Når du skal skrue noget sammen eller skrue noget op, så er det vigtigt, at du vælger den rigtige type skruer, hvis du vil have, at resultatet bliver stærkt og holdbart.

Sådan vælger du den rigtige type skruer

Skruer findes i et væld af udformninger og materialer, og det er faktisk ikke uden betydning, hvilken type skrue du vælger. Vælger du den forkerte type skruer og rawlplugs, kan du enten risikere at skruerne ruster, laver mørke misfarvninger omkring skruehovederne, at arbejdet bliver mere besværligt, at det ikke bliver særlig holdbart – eller at du betaler for dyrere skruer, end du har brug for.

photo-1564226591723-659ff3852b2a

Kærven – mere end 2000 års udvikling af skruens hoved

Skruen er langt fra en ny opfindelse, og de tidligste skruer i træ blev brugt for mere 2000 år siden. Skruens udformning har udviklet sig fra at være lavet af træ, til metal, og fra at have en enkel, lige kærv til nye smartere kærv. Kærven er indhakket i skruens hoved, og kan være flad, et kryds kaldet Philips kærv eller en sekskant kaldet Torx. Ligekærvede skruer er en smule besværlige at skrue i, og derfor bruges der stort set kun Philips kærv og Torx til skruer inden for byggeri.

Ligekærvede skruer har den fordel at de kan skrues i eller ud med de fleste flade skruetrækkere og andre flade ting, uden at de behøver passe perfekt i størrelsen. Philips skruer kræver derimod en stjerneskruetrækker, der passer ret præcist til skruehovedet, mens at Torx skal være den rigtige størrelse.

Philips skruer og Torx skruer er dog til gengæld meget lettere og hurtige at skrue i, når man har den rigtige skruetrækker eller bit, da disse typer skruehoved giver et rigtig godt greb i skruen.

Typer af skruer og rawlplugs

Der er en grund til, at der findes så mange typer skruer, for mange skruer er særligt udviklet til et særligt formål eller til montering i en bestemt type materiale.

Nogle skruer, som karmskruer og betonskruer er beregnet til at blive skruet direkte i massive og hårde materialer uden brug af rawlplugs.

Andre er beregnet til formål, hvor der altid anvendes rawlplugs, og leveres derfor med skrue og rawlplugs sammen. Det gælder eksempelvis skruer til facadebefæstigelse og isoleringsskruer til facadeisolering.

Andre skruer har mere specifikke formål, som eksempelvis skruer til montering af eternitpladerskruer til opsætning af gipsplader eller skruer til gasbeton.

Skruer egner sig ofte også til brug under forskellige forhold, både inde og ude, og er derfor udformet i forskellige materialer eller behandlet med forskellige overfladebehandlinger, og her er det lige så vigtigt at vælge den rigtige type, hvis der ikke er tale om en skrue med ét særligt formål.

Varmforzinkede og el-forzinkede skruer til udendørs og indendørs brug

Skruer er typisk fremstillet af stål, som er både hårdt og stærkt, men som ruster, hvis stålet udsættes for vand eller høj luftfugtighed og kulde i længere tid. For at forhindre at skruerne ruster og med tiden mister deres styrke, skal du bruge skruer i rustfrit eller syrefast stål (læs mere nedenunder), eller skruer der er overfladebehandlet med forzinkning/galvanisering. Her påføres skruerne et tyndt lag zink, der modvirker rust ved at beskytte stålet.

 Forzinkning kan udføres enten med el-forzinkning (el-galvanisering) eller ved varmgalvanisering (varmforzinkning). De to metoder forkortes FZB (el-forzinket) og FZV (varmforzinket).

Der er forskel i tykkelsen af zinklaget på de to overfladebehandlinger, og derfor egner de sig også til brug forskellige steder.

El-forzinkede skruer har den tyndeste overfladebehandling og fremstilles ved, at skruerne påføres et tyndt lag zink ved hjælp af magnetisme, der fastgør zinkmolekylerne på skruerne. Det tynde lag gør, at denne type skruer kun egner sig til brug indendørs.

Varmforzinkning af skruer foregår ved, at skruerne dyppes i smeltet zink, hvorved det får et tykkere lag zink end ved el-forzinkning. Det tykkere lag giver en øget beskyttelse mod rust, og gør denne type skruer egnede til anvendelse udendørs under normale forudsætninger.

Skruer i rustfrit og syrefast stål

Rustfri og syrefaste skruer er fremstillet af en blanding af stål og andre grundstoffer, der gør skruerne modstandsdygtige over for rust, selv under særlige skrappe forhold.

Skruer i rustfrit stål betegnes med forkortelsen A2 og egner sig til de fleste formål udendørs, hvor skruerne udsættes for regn, nedbør, fugt og kulde. Rustfri A2 skruer vil bevare deres styrke og blanke udseende, selv når de bruges på steder, hvor de udsættes for store mængder nedbør.

Under særlige forhold, som eksempelvis tæt på kysten, særlig vestkysten, eller ved forskellige materialer, som lærketræ, bør du bruge syrefaste skruer, der betegnes med forkortelsen A4. De syrefaste skruer er modstandsdygtige over for meget salt i luften, overfor syreholdige væsker og andre ting, og derfor bevarer de deres styrke og udseende selv under hårde forhold.

ESSVE rustfrie skruer

Essve terrasseskruer er beregnet til udendørs montering af plankeværk, terrassebrædder m.m. på træprofil.

Expandet rustfrie skruer

Rustfrie/syrefaste skruer benyttes til træsorter med et højt indhold af blandt andet garvesyre (mahogni, eksotisk træ, lærk og eg).

Simpson rustfrie skruer

Simpson rustfri beslagskrue til fastgørelse af f.eks. bygningsbeslag. Simpson rustfri A2 båndede terrasseskruer.

Find den rigtige skrue hos BygMax

Vi håber du er blevet lidt klogere på hvordan du vælger den rigtige skruer, så du opnår det bedste resultat, når du gør det selv. Hvilket mærke skrue du så foretrækker er op til dig selv, men du finder skruer fra alle de kendte mærker som ESSVE, NKT, Expandet, Fischer og mange andre til billige priser her på BygMax.dk.

God arbejdslyst!